• Drukuj
Zamknij
Polecamy

Wikusia chodzi do przedszkola, dzieci codziennie zajadają się tam drożdżowym...Czytaj więcej Pierwsze, nieśmiałe kroki stawiane przez nasze dziecko to powód do wielkiej r...Czytaj więcej

Ciężarna wegetarianka

W naszym społeczeństwie nadal pokutuje przekonanie, że brak mięsa w diecie ciężarnej może przyczynić się do uszkodzenia płodu. Jest to kompletna bzdura, bowiem zarówno w przypadku mięsożernej kobiety jak i wegetarianki złe odżywianie może doprowadzić do problemów. Przy zdroworozsądkowej diecie nic złego nie ma prawa się wydarzyć.

 

Jak do tej pory żadne badania nie wykazały, że dieta wegetariańska negatywnie wpływa na płodność przyszłej mamy. Dobrze skomponowana i prowadzona pod czujnym okiem dietetyka dieta, zapewni organizmowi tyle samo wartości odżywczych, co tradycyjna – z zawartością mięsa. Jeżeli jednak stwierdzi on, że obecna dieta ma negatywny pływ na organizm kobiety, należy wówczas niezwłocznie poddać się specjalistycznemu badaniu określającym procentowy skład masy ciała. Jeżeli będzie taka potrzeba skoryguje on dotychczasową dietę i wprowadzi niezbędne zmiany żywieniowe.

To, o czym powinny pamiętać ciężarne wegetarianki to zwrócenie szczególnej uwagi na to co się je. Jeżeli kobieta przed zajściem w ciążę spożywała białka w postaci jajek, produktów mlecznych norma powinna być zachowana. Jeżeli jednak nie miało to miejsca, dietę należy uzupełnić. Najlepiej jeżeli do codzienne menu zostanie dodatkowo wyposażone  w nasiona roślin strączkowych, ziarna, orzechy i nasiona. Poza białkiem należy zadbać o niezbędną ilość wapnia, które kobiety mogą uzupełnić produktami zawierającymi soję, – roślinne źródło wapni. Szerokim łukiem należy jednak omijać mleko sojowe, które jest zbyt obciążone cukrami. Dobrze zbilansowana dieta, uzupełniona poradami dietetyka powinna zapobiec ewentualnym komplikacjom.

Tagi: , ,

Bez komentarzy

Leave a reply

Skomentuj
Wpisz swore imię
Twój adres e-mail

Story Page