Moje dziecko jest alergikiem – co zrobić w tej sytuacji?


Co zrobić, gdy okaże się, że twoje dziecko należy do grupy alergików pokarmowych? Nie musisz załamywać rąk nad swoim losem, większość dzieci wyrasta z alergii, jeśli nie ma do czynienia z alergenami.

Przy alergii najważniejsza jest czujność

Jeśli lekarz stwierdzi, że malec jest uczulony na jakiś składnik spożywczy to znak, że powinnaś być zawsze czujna przy robieniu zakupów spożywczych. Najczęściej wśród dzieci pojawiają się alergie na mleko. Nie ma jednak jednego dobrego lekarstwa na alergie pokarmowe. Najlepiej po prostu żywić malca zdrowo i wykluczyć z jego diety produkt na który ma uczulenie.

Jakie są oznaki alergii?

Kiedy twoje dziecko po wypiciu szklanki mleka lub zjedzeniu ugotowanego jajka dostaje wysypki, kicha i smarka- to pierwszy znak, że maluch został dotknięty alergią. Nie czekaj na dalszy rozwój wydarzeń, tylko od razu zabierz dziecko do alergologa, który poleci ci zrobienie testu eliminacyjnego. Po pewnym czasie, stosując test na pewno dowiesz się co jest alergenem i z jakim produktem twoja lodówka będzie musiała się na jakiś czas pożegnać. Warto zrobić również test krwi na stężenie IgE i test skórny.

Rodzaje różnych uczuleń

Okazało się, że twoje dziecko dostaje wysypki po zjedzeniu zwykłej bułki? Zapewne wszystkiemu winnym jest w tym wypadku jest gluten– białko roślinne zawarte w pszenicy. W tym wypadku musisz szczególnie uważać, bo alergia może przerodzić się w coś znacznie poważniejszego – nieuleczalną chorobę o nazwie celiakia.

Zastąp mąkę pszenną, mąką kukurydzianą. Spokojnie możesz podawać dziecku ryż i kaszę kukurydzianą. Na jednym z licznych forum dla matek, na pewno znajdziesz informacje o tym jak inne kobiety karmią swoje uczulone dzieci, w przypadku takiej alergii.

Uczulenie na mleko jest bardzo popularne wśród dzieci, ale głowa do góry- 70% maluszków z tego wyrasta. Ważne, abyś usunęła z menu latorośli mleko, ser i ciasta, do którego upieczenia mleko było potrzebne. Bądź ostrożna też przy podawaniu jogurtów i parówek. W przypadku uczulenia na jajko, musisz unikać produktów, w skład których wchodzi lecytyna lub albuminy. Wystrzegaj się makaronu, majonezu i niektórych sosów sałatkowych. Same jajka dosyć łatwo zastąpić jajami przepiórczymi, które są równie smaczne.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *