Ząbkowanie a żucie


Pierwsze ząbki, które pojawiają się u niemowlaka, nie służą mu do żucia, tylko do nagryzania. Są to przednie ząbki i maluch, tak samo jak dorosły człowiek, nie używa ich do rozgniatania pokarmu. Jednak mimo tego, niemowlęta uczą się przeżuwania już od wczesnych początków życia. Jeszcze w momencie, gdy nie mają zębów trzonowych, przeżuwają samymi dziąsłami i opanowują te technikę do perfekcji. Myślenie, że dziecko z jednym ząbkiem na przedzie nie może przeżuwać jest błędne. Co więcej taki maluch POWINIEN przeżuwać.\n\nNiemowlęta trenują przeżuwanie od momentu, kiedy uda im się wkładać rączki i inne przedmioty do buzi. Po ukończeniu sześciu miesięcy życia, dobrze jest dawać dziecku do rączki coś, co nadaje się do zjedzenia. Najlepiej skórkę od chleba. Jest to ważnie, ponieważ niemowlęta karmione do pierwszego roku życia jedynie pokarmami płynnymi lub półpłynnymi mogą później odmawiać jedzenia produktów stałych. Co więcej, wyczucie nawet większych grudek w jedzeniu może powodować u nich nawet odruch wymiotny lub dławienie się. Dawanie do rączki czegoś do jedzenia dziecku można rozpocząć już w piątym, szóstym miesiącu jego życia. Wówczas maluch z niebywałą ochotą wkłada wszystko do buzi.\n\n\n\nCo więcej, żucie skórki od chleba czy sucharka, sprzyja prawidłowemu rozwojowi zgryzu. Dobrze jest więc już od samego początku zadbać o to, aby dziecko w przyszłości uniknęło wizyt u ortodonty i ewentualnego noszenia aparatu korygującego zgryz.\n\nSamodzielne jedzenie rączkami, również dobrze wpływa na przyzwyczajenie dziecka do samodzielnego jedzenia łyżeczką, poprzez pobudzenie zapału i wyrobienie pierwszych smaków. Tak więc jeżeli tylko zauważymy, że dziecko zaczyna wkładać do buzi zabawki, zacznijmy podawać mu w zamian to rączki kawałek jabłka, sucharka, skórki chleba, herbatnika i tym podobnych.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *